Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää

Katsaus menneeseen – uskolla ja tarmolla tulevaan! 2022

Vuosi 2021 oli edeltäjänsä tavoin haasteellinen monellakin tavoin monelle toimijalle eri aloilla. Koronaviruspandemia pitkittyi ja välillä näytti siltä, että loppua ei tule ”koskaan”, ja että hermoja sekä yhteiskuntarakenteita koetellaan oikein urakalla. Vastoinkäymiset vahvistavat, sanotaan. Vuoden taas vaihduttua mieleen tulee kysymys siitä, olisiko vihdoin aika lähteä rakentamaan uutta vuotta selkeästi positiivisen kautta – pikkuhiljaa kohti normaalia aikaa ja elämää!

Finanssimarkkinoilla vuosi 2021 oli myös tapahtumarikas. Pitkään melko matalilla tasoilla madellut inflaatio lähti kesän jälkeen lähes pystysuoraan nousuun. Nollan lähistöltä euroalueen kuluttajahintainflaatio on kivunnut syksyn ja alkutalven aikana jo 5 prosentin tasolle. Tätä voidaan pitää jo huolestuttavan korkeana lukemana. Etenkin kun Euroopan keskuspankin hintavakaustavoite on kahden prosentin taso. USA:ssa inflaatio on kiihtynyt peräti seitsemään prosenttiin, mutta siellä Fed onkin indikoinut nostavansa korkoja kolmesti kuluvan vuoden aikana. EKP sen sijaan on edelleen tiukasti ”poterossa”, eikä ole antanut mitään viitteitä sen puolesta, että ohjauskorkoihin oltaisiin kovin pian koskemassa. Tämä on mielestämme sangen yllättävää, sillä keskuspankkien vielä syksyllä indikoima näkemys ”väliaikaisesta inflaatiopiikistä” on tullut entistä kyseenalaisemmaksi tulkinnaksi odotettavissa olevasta tulevasta kehityksestä.

Yhä tärkeämmäksi tulevan korkoriskien hallinnan lisäksi vuoden teemana ovat olleet mm. nopeasti kohoavat raaka-aineiden hinnat. CRB-indeksi, joka mittaa tärkeimpien raaka-aineiden hintatasoa, on yli kaksinkertaistunut koronakuopan tasoihin verrattuna. Bensapumpullakin on nähty selkeä hinnannousu, jonka lisäksi sähkön sekä maakaasun hintataso on noussut rajusti. Näiden kehitystrendien lisäksi pidempään suhteellisen maltillisesti liikkuneet valuutat ovat ehkä oireilemassa isompia liikkeitä. Eikä pörssikurssienkaan ”loputonta” nousua ja sen jatkumista voine ihan ”kirkossa kuuluttaa”.

Näin ollen vuoteen 2022 tulee mielestämme suhtautua varovaisen toiveikkaasti, mutta samalla varoen ja suunnitelmallisesti. Riskienhallinta kannattaa todellakin pitää mielessä tärkeänä asiana, jotta voidaan turvata yrityksen tai kunnan/kaupungin talouden ennustettavuus ja liikkumavara.

Olemme näissä pohdinnoissa mukana aktiivisena ja erityisesti puolueettomana kumppanina asiakkaillemme. Tulemme mm. järjestämään useita ajankohtaisia webinaareja riskienhallinnan eri osa-alueista. Kun mietit oman organisaatiosi rahoitusriskienhallinnan kysymyksiä ja reittisuunnitelmia vuodelle 2022, ota ihmeessä myös meihin yhteyttä. Palvelemme asiakkaitamme yli 20 vuoden kokemuksella Suomen suurimpana pankeista riippumattomana rahoitusriskien hallinnan senioritason asiantuntijayrityksenä. Selvällä suomen kielellä tämä tarkoittaa sitä, että valitsemalla meidät yhteistyökumppaniksi, säästät selvää rahaa ja aikaa!

Kiitän lopuksi vielä erikseen kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme vuodesta 2021. Teemme tämän yhdessä, vuodesta toiseen ja kaikissa markkinatilanteissa!

Upeaa ja menestyksekästä vuotta 2022 toivottaen,

Hannu Penttinen
Toimitusjohtaja, Operandi Oy