Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää

Ajankohtaista

Penningpolitikens inverkan på valutakurser

Penningpolitiken (vard. räntepolitiken) är en del av den ekonomiska politik en centralbank utövar för att få ekonomin att fungera effektivt samt dämpa konjunktursvängningar. Europeiska centralbanken (ECB) förvaltar euron och utformar och genomför EU:s ekonomiska och monetära politik med främsta syfte att hålla priserna stabila. Speciellt under 2022 har centralbankens förmåga att uppnå prisstabilitet testats. Det är ännu för tidigt att göra en uttömmande utvärdering om ECB har lyckats eller ej med den uppgiften. Euroområdets inflation steg till 9,1 % i augusti 2022 och förväntas  ha stigit ytterligare i september till inemot 10 % ! (förväntas 9,7 %).

Läs mer

Case Kiilto: Kokonaisvaltaista valuuttariskien hallintaa yli kymmenen vuoden ajan

Operandi ja Kiilto ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään, vuodesta 2008 lähtien. Yhteistyön ytimessä on valuuttasuojaus. Kiilto toimii kansainvälisesti eri valuuttojen parissa, joten kurssimuutoksilla on vaikutusta tulokseen ja tekemiseen merkittävästi. Operandi tarjoaa Kiillolle kokonaisvaltaista apua valuuttariskien hallintaan. 

Lue lisää

Katsaus menneeseen – uskolla ja tarmolla tulevaan! 2022

Vuosi 2021 oli edeltäjänsä tavoin haasteellinen monellakin tavoin monelle toimijalle eri aloilla. Koronaviruspandemia pitkittyi ja välillä näytti siltä, että loppua ei tule ”koskaan”, ja että hermoja sekä yhteiskuntarakenteita koetellaan oikein urakalla. Vastoinkäymiset vahvistavat, sanotaan. Vuoden taas vaihduttua mieleen tulee kysymys siitä, olisiko vihdoin aika lähteä rakentamaan uutta vuotta selkeästi positiivisen kautta – pikkuhiljaa kohti normaalia aikaa ja elämää!

Lue lisää

Case Haarla Oy

Operandi ja Haarla ovat tehneet yhteistyötä vuoden 2019 alusta lähtien. Operandi tarkastelee valuuttariskejä ja antaa Haarlalle suosituksena toimenpiteistä. Ydintoiminnan lisäksi Operandi on tarkastellut esimerkiksi Haarlan käyttämän pankin valuuttatransaktioiden hintoja, ja sen avulla on saavutettu huomattavia säästöjä. Sujuvan yhteistyön myötä Haarlan ja Operandin yhteistyötä on laajennettu myös raaka-aineanalyyseihin Haarlan asiakkaiden tarpeisiin.

Lue lisää

Evergrande maksu- vaikeuksissa – pitääkö olla huolissaan?

Evergrande on Kiinan toiseksi suurin kiinteistösijoitusyhtiö, joka kuuluu Fortune 500 -listalle. Yhtiöllä on tällä hetkellä vakava likviditeettiongelma. Monet asiantuntijat pitävät selvänä, että yhtiö tulee kaatumaan. Mikäli näin tapahtuisi, niin kerrannaisvaikutukset rahoitusmarkkinoilla voivat olla tuntuvia. Millaisia seurauksia mahdollisella konkurssilla olisi?

Lue lisää

Tuottokäyrän vaikutus korko-johdannaisten hinnoitteluun

Tuottokäyrän muoto on tärkeä tekijä korkojohdannaisten hinnoittelussa. Tuottokäyrällä tarkoitetaan korkotason muutosta maturiteetin funktiona. Normaalioloissa korkokäyrä on nouseva, eli pidemmän maturiteetin korkopapereista saa paremman tuoton tai lainan suojaaminen pidemmäksi aikaa nostaa kiinteän koron tasoa. Ennakoimalla tuottokäyrän muutoksia on mahdollista ajoittaa korkosuojausten sopimisajankohtaa. Mikäli odotat, että tuottokäyrä jyrkkenee, niin suojat kannattaa tehdä heti ja mikäli uskot talouskasvu- ja inflaatio-odotusten hiipuvan, suojien kanssa kannattaa ehkä odottaa hetki.

Havainnollistamme tätä konkreettisella esimerkillä – tutustu aiheeseen tarkemmin!

Lue lisää

Lainasalkku-analyysi – miksi, mitä ja miten?

Yrityksissä ja kuntasektorilla mietitään usein yksittäisiä päätöksiä lainojen kilpailutuksiin, nostoihin ja mahdollisiin suojauksiin liittyen. Mikä saaduista lainatarjouksista on kokonaistaloudellisesti edullisin? Mikä olisi sopiva maturiteetti ja korkosidonnaisuus? Onko nyt oikea hetki lisätä kiinteän koron osuutta? Suojataanko vain nykyisiä lainoja vai pitäisikö miettiä myös tulevien investointitarpeiden rahoituksen korkoriskin ottamista mukaan tarkasteluun?

Lue lisää

Elämmekö kuplassa – rahaa painetaan pää märkänä

”Ovatko keskuspankit vihdoin keksineet ratkaisun ongelmiin Kreikan velkakriisistä Deutsche Bankiin ja USA:n alijäämistä kansallisiin rahoitusvajeisiin?” Tuskin – elämme tällä hetkellä kuplassa, joka väistämättä poksahtaa rikki ennemmin tai myöhemmin.

Mitä meidän tulisi tiedostaa rahan painamiseen liittyen? Lue blogimme ja ota selvää!

Lue lisää

Miksi kunnalla, kaupungilla tai yrityksellä tulisi olla laadukas korkoriski­strategia?

Mitä hyötyä on korkoriskistrategiasta? Mikä sen arvo on? Onko asia edes ajankohtainen, kun korot ovat alhaalla ja lyhyet korot jopa selvästi miinuksella? Eihän kukaan odota korkojen nousevan!

Kyllä, korot ovat historiallisen alhaisella tasolla, mutta samaan aikaan….

Lue lisää

Keskuspankit jatkavat ennätysmäistä elvytystä ja inflaatio on nousussa - pitääkö huolestua?

Operandi Oy:n seniorikonsultti Jan Holmberg summaa viikon blogissamme keskuspankkien ennätysmäistä elvytystä.

”Massiivinen rahan määrän kasvattaminen on johtanut osakekurssien sekä raaka-ainehintojen voimakkaaseen nousuun.”

Lue blogistamme lisää.

Lue lisää

Katsaus menneeseen – uskolla ja tarmolla tulevaan!

”Kuten tiedämme vuosi 2020 oli haastava monelle toimijalle eri aloilla. Asiakkaillemme tärkeissä valuutta- ja korkoriskikysymyksissä suunnitelmallisuuden merkitys korostui entisestään.”
– Hannu Penttinen, Operandi Oy:n toimitusjohtaja

Lue toimitusjohtajamme katsaus vuodesta 2020 ja siitä mitä tältä vuodelta on odotettavissa.

Lue lisää

Ketkä syövät salaa katteistasi? | osa 1

Rahoitusriskien hallinta on paljon muutakin kuin yksittäisiä päätöksiä siitä suojaudutaanko tietyiltä riskiosakokonaisuuksilta ja milloin se tehdään. Lue lisää valuuttariskien hallinnan prosesseista sekä vinkeistä katelaskennan tehostamiseksi.

Blogisarjassa rahoitusriskien hallinnan rautainen ammattilainen Hannu Penttinen käy läpi rahoitusriskien tärkeimpiä osa-alueita.

Lue lisää

Ketkä syövät salaa katteistasi? | osa 2

Kovin harva yritys tekee vain muutaman valuuttamääräisen kaupan vuodessa. Mikäli liiketoimintaan sisältyy valuuttariskiä, ilmenee se monesti kappalemääräisesti vähintään kymmeninä, ellei satoina eri kauppoina. Nämä kaupat puolestaan ovat syntyneet isoista määristä tarjouksia, tilauksia ja ennustettuja volyymeja. Tämän kokonaisuuden hallinta ei ole aina helppoa. Siksi onkin tärkeää, että yrityksessä on tarvittaessa asiantuntijan avulla käyty läpi valuuttavolyymien syntyyn vaikuttavat tekijät.

Lue lisää