Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää

Markkinakommentti kesäkuu 2023

USA:n maatalouden ulkopuolisen sektorin työpaikkojen määrä nousi toukokuussa 339 000:lla eli paljon odotettua 190 000:n lukemaa enemmän. Työttömyysaste nousi 3,7 %:iin (ed. 3,4 %). Huolimatta siitä, että työttömyysaste nousi hieman, niin työmarkkinatilanne jatkuu hyvänä. Palkat nousivat toukokuussa +4,3 % vuositasolla.

Dollari vahvistui hivenen lukujen jälkeen 1,0760:n tuntumasta 1,0745:n tasolle. Dollari on reilun kuukauden sahannut 1,0640 – 1,09:n vaihteluvälissä. EURUSD:n pitkä trendi jatkuu nousevana eli euron vahvistuminen dollariin nähden jatkuu euron hyväksi, pitkälti kasvavasta korkoerosta johtuen.

Korkomarkkinoilla USA:n pitkä korko nousi maltillisesti 3,62:n tasolta 3,65 %:iin. Saksan 10-vuoden korko pysyi 2,31 %:n tuntumassa. Korot laskivat eilen väliaikaisesti 3,25 %:n tasolle, kun tuoreimmat inflaatiotilastot euroalueelta osoittivat, että hintapaineet ovat maltillistuneet hivenen odotettua nopeammin. CPI eli kokonaisinflaatio hiipui toukokuussa 6,1 %:iin (ed. 7,0 %). Myös pohjahintojen nousu hidastui hieman odotettua nopeammin 5,3 %:iin (ed. 5,6 %, odotettiin laskua 5,5 %:iin). Tuoreimmat tilastot antavat hieman hengähdystaukoa EKP:lle, mutta eivät poista sitä tosiasiaa, että inflaatiopaine ei ole vielä helpottunut riittävästi.

Korkomarkkinat hinnoittelevat tällä hetkellä laskevia jenkkikorkoja (USD-Libor) loppuvuodelle 2023. Tuorein työmarkkinaraportti ja tuoreimmat inflaatiotilastot huhtikuulta osoittavat, että inflaatiopaineet eivät vielä ole ohi. Yhdysvaltain keskuspankki joutuu toden teolla punnitsemaan, onko varaa olla nostamatta ohjauskorkoja lisää (14.6. seuraava kokous, Fed).

Pitkien ja lyhyiden korkojen nousupaine ei ole ihan heti hellittämässä. Työmarkkinatilanne jatkuu edelleen kireänä ja pohjainflaatio pysyy korkeana mikä aiheuttaa keskuspankeille päävaivaa.