Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää

Vuosi 2023 korkoriskien hallinnan näkökulmasta

Vuosi 2023 oli talouden ja talouskasvun näkökulmasta haasteellinen vuosi. Inflaatio eli kuluttajahintojen nousutahti oli vielä alkuvuodesta merkittävästi korkeammalla kuin keskuspankin (Euroopan keskuspankki) tavoitetaso 2% (tammi-helmikuussa 2023 inflaatio oli vielä peräti 8,5%:ssa). Keskuspankin kiristävä rahapolitiikka alkoi ”purra” viiveellä vasta loka-marraskuussa, jolloin inflaatio laski alle 3%:in tason. Keskuspankki nosti ohjauskorkoa alkuvuoden 2,5%:sta 4,5%:iin. Yritysten ongelmat alkoivat kasaantua ja samalla talouskasvu alkoi hidastumaan toden teolla Q2:n ja Q3:n aikana. 

Korkokulujen raju nousu alkoivat syödä yritysten kannattavuutta ja toimintaedellytykset alkoivat selvästi huononemaan. Korkojen nousu on myös hidastanut investointi- ja kestokulutushyödykkeiden menekkiä varsinkin syksystä 2023 lähtien.

Edellä mainitut ongelmat ja haasteet on kyllä keskimäärin tiedostettu sekä yritysten että kuluttajien keskuudessa. Miksi sitten korkoriskille ”ei olla tehty mitään”? Yksi syy on se, että markkinakorot (euribor) olivat miinuksella todella pitkään (2016 – 4/2022) ja siten selvästi alle keskipitkän aikavälin keskiarvon. Tosiasiassa korkotaso on vasta normalisoitunut reilun vuoden aikana. Tätä taustaa vasten voisi ainakin teoriassa osittain ymmärtää ja hyväksyä, miksi korkoriskille ”ei tehty mitään”. Puhtaasti riskienhallinnan näkökulmasta tätä ei tietenkään voi hyväksyä. Riskienhallinnan ensisijainen tavoite on turvata liiketoiminnan kate suojautumalla eri rahoitus- ja muiden riskien negatiivisilta tulosvaikutuksilta.

Vuosi 2023 ja osittain myös vuosi 2022 ovat osoittaneet, että korkotason vaihtelut vaikuttavat merkittävästi lainojen kustannuksiin ja laajemmin myös kysyntään. Tällä hetkellä yrityksissä ja julkisyhteisöissä (mm. kuntasektori, hyvinvointialueet) mietitään kannattaako enää suojautua korkoriskiltä koska korkotaso tulee ennusteiden mukaan seuraavaksi laskemaan. Tämä on mielestämme erittäin vaarallinen toimintatapa. Esim. kolme vuotta sitten korkomarkkinat ennustivat korkojen olevan nollan tuntumassa jopa seuraavan 8 vuoden ajan. Mikäli korkoriskeiltä ei tietyssä markkinatilanteessa haluta suojautua, tulisi vähintään asettaa hälytysraja, jonka mahdollisen läpäisyn yhteydessä viimeistään reagoidaan.

Mitä vuosi 2024 tuo tullessaan? Järjestämme maksuttoman webinaarin 18.1. aiheenaan korko- ja valuuttariskien vuosi 2024. Ilmoittaudu mukaan heti, paikkoja rajatusti!