Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää

Korkomarkkinakommentti maaliskuu 2023

EKP nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,50 %:lla – ohjauskorko on nyt 3,5 %

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti tämänpäiväisessä kokouksessa odotetusti ohjauskorkojaan +0,50 %:lla ja ohjauskorko on näin ollen 3,5 %. Talletuskorko nostettiin 3,0 %:iin. Viime viikon ongelmat Yhdysvaltain pankkisektorissa (Silicon Valley Bankin ja Signaturen kaatuminen) sekä Credit Suissen ongelmat ovat aiheuttaneet ennätyssuuria heilahteluja markkinakoroissa, jotka ovat laskeneet yli puoli prosenttiyksikköä alle viikossa. Pitkät korot ovat myös laskeneet sekä Euroopassa että USA:ssa. Saksan 10-vuoden korko on laskenut 2,50 %:n tasolta 2,20 %:n tasolle. 

Euroopan keskuspankilla oli enemmän tai vähemmän pakko nostaa ohjauskorkoja, jotta sen uskottavuus ei kärsisi liikaa. Keskuspankin pääjohtaja Lagarde toisti, että inflaatio on edelleen liian korkea ja tulee pysymään korkeana pitkään. Eli koronnostojen perimmäinen syy, nopea inflaatio, ei osoita hellittämisen merkkejä. Vaikka kuluttajahintojen nousu laski hivenen helmikuussa edelliskuukaudesta (+8,5 %:iin), niin pohjainflaatio kiihtyi +5,6 %:iin (ed. +5,3 %). Pohjainflaatio on inflaatio, josta on poistettu energian ja ruoan hintojen vaikutukset.

Markkinoilla EURUSD laski 1,06:n tasolta 1,0580:n tasolle eli euro heikkeni maltillisesti dollariin nähden. Saksan valtion 10-vuotinen korko pysyi 2,20 %:n tasolla.

Keskuspankkien (Fed ja EKP) kiristynyt rahapolitiikka on näkynyt lyhyiden ja pitkien korkojen nousun jatkumisena aivan viime viikkoon asti. Kuluvan viikon aikana nähty sekä lyhyiden että pitkien korkojen lasku on ollut poikkeuksellisen raju. Uskomme, että keski- ja pitkällä aikavälillä trendi kääntyy uudestaan nousevaksi. Talousnäkymien heikentyminen, korkea inflaatio ja kasvanut pankkikriisiriski tulee aiheuttamaan lisää heiluntaa markkinoilla.

Mukavaa alkukevään jatkoa!

 

EURUSD 24kk

 

Saksan 10v korko 24kk

 

Koronvaihtosopimus 10v 24kk