Siirry sisältöön

Miksi kunnalla, kaupungilla tai yrityksellä tulisi olla laadukas korkoriskistrategia?

Mitä hyötyä on korkoriskistrategiasta? Mikä sen arvo on? Onko asia edes ajankohtainen, kun korot ovat alhaalla ja lyhyet korot jopa selvästi miinuksella? Eihän kukaan odota korkojen nousevan!

Kyllä, korot ovat historiallisen alhaisella tasolla, mutta samaan aikaan keskuspankit ovat jatkaneet ennätyksellisen suurta rahallista elvytystään. EKP:n tase on noussut noin vuodessa reilusta 4000 miljardista eurosta yli 7000 miljardiin euroon. Lisäksi markkinoilla on selvä raaka-ainehintojen nousu/inflatorinen kehitys. CRB-indeksi on tuplaantunut viime vuoden huhtikuusta, ja viime viikkoina myös pitkät korot ovat nousseet selvästi.

Tilanne siis elää, ja odotusarvojen tulisi loogisesti olla korkeampien korkojen puolella em. toimenpiteet ja tapahtumat huomioiden.

Voisimme tiivistää, että korkoriskien hallintaan tarvitaan selkeä suunnitelma, koska korkojen nousu aiheuttaa suojaamattomalle lainasalkulle mahdollisesti merkittäviäkin lisäkuluja. Strategian tavoitteena tulee olla ainakin:

  1. Rahoituksen kustannusten ennustettavuuden parantaminen
  2. Liiketoiminnan tuloksen turvaaminen
  3. Selkeät toimintaohjeet siihen, miten asia otetaan haltuun, strategisesti ja operatiivisesti
  4. Mahdollistaa säästökohteiden ja rahoituksen kustannustehokkuuden petraamisen, mitä kautta on mahdollista saada selviä säästöjä viimeiselle riville

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja käydään asiaa yhdessä läpi.

Jan Holmberg
045 678 0509
jan.holmberg@operandi.fi

Operandi Oy on rahoitusriskien hallinnan rautainen ammattilainen. Tarjoamme puolueetonta ja riippumatonta sekä käytännönläheistä asiantuntemusta vuosikymmenten kokemuksella.