Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää

Evergrande – suuri kiinalainen kiinteistösijoitusyhtiö maksuvaikeuksissa – pitääkö olla huolissaan?

Evergrande on Kiinan toiseksi suurin kiinteistösijoitusyhtiö, joka kuuluu Fortune 500 -listalle. Yhtiöllä on tällä hetkellä vakava likviditeettiongelma. Monet asiantuntijat pitävät selvänä, että yhtiö tulee kaatumaan. Mikäli näin tapahtuisi, niin kerrannaisvaikutukset rahoitusmarkkinoilla voivat olla tuntuvia. Taustalla piilee samoja piirteitä kuin Yhdysvalloissa 2007-2008. Yhdysvalloissa asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen johti äkkipysähdykseen, joka johti Lehman Brothersin konkurssiin syyskuussa 2008. Kiinan kiinteistömarkkinat ovat tällä hetkellä ylikuumentuneet. Evergranden maksuvaikeudet eivät tule yllätyksenä – jo kesäkuussa Fitch ja Moody´s alensivat yhtiön luottoluokitusta. S&P Global Ratings alensi heinäkuun lopussa Evergranden luottoluokitusta.

Evergrandella tulee lähikuukausien aikana olemaan haasteita koronmaksujen kanssa. Myös erääntyvien velkojen takaisinmaksussa tai uudelleenjärjestelyssä tulee olemaan ongelmia. Evergrandella on kohtalaisen paljon sijoituksia. Tällä hetkellä sijoittajat myyvät suoraan ja ”lyhyeksi” (lainaavat tavoitteena ostaa myöhemmin halvemmalla takaisin) Evergranden jvk-lainoja jälkimarkkinoilla ja hinnat laskevat rajusti. Evergranden osakkeen hinta on laskenut miltei 80 % tämän vuoden huipustaan.

Mikäli Evergrande ei suoriudu velvoitteistaan, yhtiötä uhkaa konkurssi. Monien asiantuntijoiden mielestä konkurssi on väistämätön. Tämä saattaisi sysätä Kiinan kiinteistömarkkinat rajuun laskuun ja samaan aikaan suurimmat ulkomaiset Evergranden jvk-lainojen omistajat, mm. Allianz, BlackRock ja HSBC, kärsisivät merkittäviä tappioita. Suurin uhka rahoitusmarkkinoille on pohjimmiltaan Kiinan ylikuumentuneet kiinteistömarkkinat.

Vuoden 2008 finanssikriisi aiheutti myllerystä markkinoille ja sysäsi taloudet lamaan. Vuonna 2020 alkanut koronapandemia aiheutti jopa vielä enemmän myllerrystä ja sysäsi taloudet rajuun laskuun. Tänä vuonna globaali talous on toipunut odotettua ripeämmin. Keskuspankit, Fed ja EKP eturintamassa ovat historiallisella, massiivisella rahapoliittisilla toimillaan edesauttaneet toipumista. Keskuspankkien taseet ovat yli tuplaantuneet n. 1,5 vuodessa. Korkoja on pidetty ennätysalhaisilla tasoilla.

Tuoreimpana uutisena Evergranden kerrotaan aloittaneen kiinteistöjen alennusmyynnit lainoja lyhentääkseen. Euroopan pörssit ovat tänään olleet rajussa laskussa. Juuri tällä hetkellä punnitaan riskienhallintapolitiikan toimivuus. Onko yrityksesi tai kuntasi/kaupunkisi valmistautunut markkinamuutoksiin?