Siirry sisältöön
Ota yhteyttä
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää
Lue lisää

Tuottokäyrän vaikutus korkojohdannaisten hinnoitteluun

Korkojohdannaisten hinnoitteluun vaikuttaa monta tekijää, kuten allaoleva korkotaso ja tuottokäyrän muoto (koronvaihtosopimukset) sekä myös mm. strike eli optio-oikeuden lunastushinta ja implisiittinen volatiliteetti (korko-optiot). Kaikkien sopimusten hintaan vaikuttaa myös mm. sopimuksen maturiteetti. Mitä pidempi sopimus, lähtökohtaisesti sitä kalliimpi preemio (korko-optiot) tai korkeampi kiinteän koron taso (koronvaihtosopimus).

Hinnoittelun taustalla tärkeä tekijä on tuottokäyrän muoto, jolla tarkoitetaan korkotason muutosta maturiteetin funktiona. Normaalioloissa korkokäyrä on nouseva eli pitemmän maturiteetin korkopapereista saa paremman tuoton tai lainan suojaaminen pidemmäksi aikaa nostaa kiinteän koron tasoa. Ennakoimalla tuottokäyrän muutoksia, on mahdollista ajoittaa korkosuojausten sopimisajankohtaa. Mikäli odotat, että tuottokäyrä jyrkkenee, niin suojat kannattaa tehdä heti ja mikäli uskot talouskasvu- ja inflaatio-odotusten hiipuvan, suojien kanssa kannattaa ehkä odottaa hetki.

Konkreettinen esimerkki siitä miten paljon tuottokäyrän muoto vaikuttaa suojausten hintoihin:

Mikäli teet nyt 10 vuoden suojan koronvaihtosopimuksella 6kk euriboria vastaan, on kiinteän koron hinta -0,01 % bullet tai -0,20 % tasalyhenteiselle. Jos teet saman suojan niin, että se alkaa vasta 2 vuoden päästä, nousee hinta 0,22 %-tasolle bullet tai 0,03 % tasalyhteisen osalta. Käytännössä siis eroa on reilu prosentin viidesosa. Jos olisit tehnyt samat suojaukset 10 vuotta sitten syyskuussa 2011, olisivat hinnat olleet 2,77 % bullet vs. 2,34 tasalyhenteinen ja 2 vuoden päästä alkavina 3,28 % ja 2,97 % eli nousua olisi tullut 2-2,5 kertaa enemmän suhteellisesti.

Vallitsevassa tilanteessa, jossa talouskasvu on elpynyt hyvin, euroalueen inflaatio nousi juuri 3,0 %:in tasolle ja keskuspankit painavat rahaa ennätysmäiseen tahtiin, on syytä miettiä onko järkevää edes harkita korkosuojan tekemättä jättämistä. Ainakin silloin vaaditaan selkeä ja toimiva riskien hallinnan suunnitelma, joka kertoo etukäteen missä reagoidaan ja miten.

Tällaisen suunnitelman laatimisessa voimme olla avuksi, ota yhteyttä!

Kirjoittaja
Hannu Penttinen
Rahoitusriskien hallinnan asiantuntija
Operandi Oy:n toimitusjohtaja