USA:n työmarkkinaraportti 2/2025 – markkinakommentti 7.3.2025
USA:n maatalouden ulkopuolisen sektorin työpaikkojen määrä nousi helmikuussa 151 000:lla eli hieman odotettua 160 000:n lukemaa vähemmän. Työttömyysaste nousi helmikuussa 4,1 %:iin tammikuun 4,0 %:sta. Keskiansiot nousivat +4,1 % vuositasolla, kuten oli tilanne tammikuussakin. Tuorein raportti osoittaa, että työmarkkinatilanne Yhdysvalloissa jatkuu kohtalaisen hyvänä. Dollari heikkeni lukujen jälkeen 1,0840:stä 1,0870:n tuntumaan. EURUSD:n pitkä trendi on edelleen laskeva, viimeisen reilun viikon aikana nähdystä pystysuorasta noususta huolimatta
USA:n työmarkkinaraportti 1/2025 – markkinakommentti 7.2.2025
USA:n maatalouden ulkopuolisen sektorin työpaikkojen määrä nousi tammikuussa 143 000:lla eli hieman odotettua 170 000:n lukemaa vähemmän. Joulukuun lukuja (256 000) tarkistettiin kuitenkin samalla ylöspäin (307 000:een). Työttömyysaste laski tammikuussa 4,0 %:iin (joulukuussa 4,1 %). Palkat nousivat +4,1 % vuositasolla (joulukuussa +3,9 %) eli jonkun verran odotettua enemmän. Tuorein raportti osoittaa, että työmarkkinatilanne Yhdysvalloissa jatkuu kohtalaisen vahvana.
USA:n työmarkkinaraportti 12/2024 – markkinakommentti 10.1.2025
USA:n maatalouden ulkopuolisen sektorin työpaikkojen määrä nousi joulukuussa 256 000:lla eli paljon odotettua 164 000:n lukemaa enemmän. Marraskuun lukuja (227 000) tarkistettiin hieman alas (212 000:een). Työttömyysaste laski joulukuussa 4,1 %:iin (marraskuussa 4,2 %). Palkat nousivat +3,9 % vuositasolla (marraskuussa +4,0 %). Tuorein raportti osoittaa, että työmarkkinatilanne Yhdysvalloissa jatkuu vahvana.
USA:n työmarkkinaraportti 9/2024 – markkinakommentti 4.10.2024
USA:n maatalouden ulkopuolisen sektorin työpaikkojen määrä nousi syyskuussa 254 000:lla eli paljon odotettua 140 000:n lukemaa enemmän. Elokuun lukuja (142 000) tarkistettiin hieman paremmiksi (159 000:een). Työttömyysaste laski syyskuussa 4,1 %:iin (elokuussa 4,2 %). Palkat nousivat +4,0 % vuositasolla (elokuussa +3,9 %). Tuorein raportti osoittaa, että pelätty työmarkkinatilanteen nopea heikentyminen Yhdysvalloissa ei välttämättä ole toteutumassa ihan lähiaikoina.
Rahoitusriskien hallinta on jatkuvaa seurantaa vaativaa työtä
Julkisen sektorin ja yritysten talouspäättäjien tulisi säännöllisesti tarkastella rahoitusriskejä ja niiden vaikutuksia liiketoimintaan. Ammattimainen rahoitusriskien kartoittaminen toimenpidesuosituksineen auttaa tunnistamaan ne kohdat, joissa kuntien ja yritysten altistuminen markkinariskeille on suurinta. Lisäksi on tärkeää ymmärtää käytettävissä olevat keinot ja vaihtoehdot rahoitusriskeiltä suojautumiseen sekä jalkauttaa ne käytännön toimintaan ja ohjeistuksiin…
EKP piti korot ennallaan 7.3. Miten markkinat reagoivat?
Euroopan keskuspankki (EKP) piti 7.3. kokouksessaan ohjauskoron odotetusti ennallaan 4,50 prosentissa. Myös liikepankkien talletuskorko pysyy ennallaan 4,0 prosentissa. Rahapolitiikasta päättävä neuvosto ei antanut mitään vihjettä korkojen leikkauksista.
Vuosi 2023 korkoriskien hallinnan näkökulmasta
Vuosi 2023 oli talouden ja talouskasvun näkökulmasta haasteellinen vuosi. Inflaatio oli alkuvuodesta korkeammalla kuin Euroopan keskuspankin tavoitetaso. Kiristävä rahapolitiikka alkoi ”purra” vasta loka-marraskuussa. Korkojen nousu on hidastanut investointi- ja kestokulutushyödykkeiden menekkiä. Mitä tapahtui vuonna 2023 ja mitä tapahtuu vuonna 2024?
Kannattaako nyt lukita varma alennus korkoihin?
Koronvaihtosopimuksella pystyy kiinnittämään vaihtuvakorkoisen lainan koron kiinteäkorkoiseksi. Itse lainalle ei tapahdu mitään, mutta koronvaihtosopimus lukitsee lainan koron halutuksi ajaksi siten, että jatkossa korkojen noustessa, sopimus suojaa. Onko nyt aika lukita varma alennus euriborin tasoon?
Joko dollarin voittokulku on loppusuoralla?
Yhdysvaltain dollari on dominoinut valuuttamarkkinoita vuosikymmeniä. Arviolta 60% maailman keskuspankkien valuuttavarannoista on dollareissa ja globaalista päivittäisestä valuuttakaupankäynnistä valuuttamarkkinoilla peräti 90% on Yhdysvaltain dollareissa (USD toinen vastapuoli). Miltä näyttää taalan tulevaisuus?
Korko-markkina-kommentti 8.9.2023
Markkinakorot kipusivat tasaisesti kevään ja kesän aikana, mutta kehitys on rauhoittunut selvästi loppukesän/alkusyksyn aikana. Euroopan keskuspankki (EKP) on varsin selväsanaisesti jo aiemmin ilmoittanut, että inflaatio pitää saada taltutettua. EKP:n seuraava korkokokous on 14.9. Keskuspankin odotetaan…
Markkina- kommentti kesäkuu 2023
USA:n maatalouden ulkopuolisen sektorin työpaikkojen määrä nousi toukokuussa 339 000:lla eli paljon odotettua 190 000:n lukemaa enemmän. Työttömyysaste nousi 3,7 %:iin (ed. 3,4 %). Huolimatta siitä, että työttömyysaste nousi hieman, niin työmarkkinatilanne jatkuu hyvänä. Palkat…
Korko-markkina-kommentti toukokuu 2023
Keskuspankkien kiristynyt rahapolitiikka on näkynyt korkomarkkinoilla lyhyiden ja pitkien korkojen nousuna. Euribor-korot ovat kivunneet tasaisesti ylöspäin ja 6kk euribor on +3,65 % ja 12kk euribor +3,88 %.
Korko-markkina-kommentti maaliskuu 2023
EKP nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,50 %:lla – ohjauskorko on nyt 3,5 %
Euroopan keskuspankki (EKP) nosti tämänpäiväisessä kokouksessa odotetusti ohjauskorkojaan +0,50 %:lla ja ohjauskorko on näin ollen 3,5 %. Talletuskorko nostettiin 3,0 %:iin.
Tilannekatsaus korkotuki-lainsäädännön uudistukseen
Hallitus antoi 27.10.2022 esityksen eduskunnalle laiksi vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta. Esitys vietiin eduskuntaan, joka on hyväksynyt esityksen ensimmäisessä ja toisessa käsittelyssä. Mitä tämä esitys pitää sisällään, ja kuinka se vaikuttaa asuntotuotantoon mennessään läpi?
Markkina-kommentti 9.1.2023
USA:n maatalouden ulkopuolisen sektorin työpaikkojen määrä nousi joulukuussa 223 000:lla. Konsensusennuste oli, että työpaikkojen määrä nousisi 200 000:lla eli luvut olivat jonkunverran odotettua paremmat. Työttömyysaste laski yllättäen 3,5 %:iin. Työmarkkinatilanne jatkuu siis melko hyvänä. Palkat…
Korko- markkina- kommentti joulukuu 2022
Mennyt vuosi on ollut monella tapaa historiallinen, myöskään ikäviltä tapahtumilta ei olla vältytty. Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 tulee jäämään historiaan vakavan energiakriisin laukaisijana. Yksi vakava seuraus siitä oli inflaation merkittävä lisäkiihtyminen globaalisti ja varsinkin Euroopassa. Tähän keskuspankit ovat reagoineet kiristämällä rahapolitiikkaa nostamalla ohjauskorkoja.
Raaka-aineriskien merkitys on noussut pinnalle viime aikoina
Raaka-aineriskit on yksi rahoituriskien markkinariskit-alakategoriaan kuuluvista riskikokonaisuuksista, jonka merkitys monesti tyynen markkinatilanteen aikaan saattaa jäädä vähemmälle huomiolle. Kulunut vuosi on kuitenkin muuttanut tämän riskiluokan tärkeyden yleistä ymmärrystä, niin yritysten kuin kuluttajienkin mielikuvissa ja arvostuksissa.
Penningpolitikens inverkan på valutakurser
Penningpolitiken (vard. räntepolitiken) är en del av den ekonomiska politik en centralbank utövar för att få ekonomin att fungera effektivt samt dämpa konjunktursvängningar. Europeiska centralbanken (ECB) förvaltar euron och utformar och genomför EU:s ekonomiska och monetära politik med främsta syfte att hålla priserna stabila. Speciellt under 2022 har centralbankens förmåga att uppnå prisstabilitet testats. Det är ännu för tidigt att göra en uttömmande utvärdering om ECB har lyckats eller ej med den uppgiften. Euroområdets inflation steg till 9,1 % i augusti 2022 och förväntas ha stigit ytterligare i september till inemot 10 % ! (förväntas 9,7 %).
Case Kiilto: Kokonaisvaltaista valuuttariskien hallintaa yli kymmenen vuoden ajan
Operandi ja Kiilto ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään, vuodesta 2008 lähtien. Yhteistyön ytimessä on valuuttasuojaus. Kiilto toimii kansainvälisesti eri valuuttojen parissa, joten kurssimuutoksilla on vaikutusta tulokseen ja tekemiseen merkittävästi. Operandi tarjoaa Kiillolle kokonaisvaltaista apua valuuttariskien hallintaan.
Katsaus menneeseen – uskolla ja tarmolla tulevaan! 2022
Vuosi 2021 oli edeltäjänsä tavoin haasteellinen monellakin tavoin monelle toimijalle eri aloilla. Koronaviruspandemia pitkittyi ja välillä näytti siltä, että loppua ei tule ”koskaan”, ja että hermoja sekä yhteiskuntarakenteita koetellaan oikein urakalla. Vastoinkäymiset vahvistavat, sanotaan. Vuoden taas vaihduttua mieleen tulee kysymys siitä, olisiko vihdoin aika lähteä rakentamaan uutta vuotta selkeästi positiivisen kautta – pikkuhiljaa kohti normaalia aikaa ja elämää!
Case Haarla Oy
Operandi ja Haarla ovat tehneet yhteistyötä vuoden 2019 alusta lähtien. Operandi tarkastelee valuuttariskejä ja antaa Haarlalle suosituksena toimenpiteistä. Ydintoiminnan lisäksi Operandi on tarkastellut esimerkiksi Haarlan käyttämän pankin valuuttatransaktioiden hintoja, ja sen avulla on saavutettu huomattavia säästöjä. Sujuvan yhteistyön myötä Haarlan ja Operandin yhteistyötä on laajennettu myös raaka-aineanalyyseihin Haarlan asiakkaiden tarpeisiin.
Evergrande maksu- vaikeuksissa – pitääkö olla huolissaan?
Evergrande on Kiinan toiseksi suurin kiinteistösijoitusyhtiö, joka kuuluu Fortune 500 -listalle. Yhtiöllä on tällä hetkellä vakava likviditeettiongelma. Monet asiantuntijat pitävät selvänä, että yhtiö tulee kaatumaan. Mikäli näin tapahtuisi, niin kerrannaisvaikutukset rahoitusmarkkinoilla voivat olla tuntuvia. Millaisia seurauksia mahdollisella konkurssilla olisi?
Tuottokäyrän vaikutus korko-johdannaisten hinnoitteluun
Havainnollistamme tätä konkreettisella esimerkillä – tutustu aiheeseen tarkemmin!
Lainasalkku-analyysi – miksi, mitä ja miten?
Yrityksissä ja kuntasektorilla mietitään usein yksittäisiä päätöksiä lainojen kilpailutuksiin, nostoihin ja mahdollisiin suojauksiin liittyen. Mikä saaduista lainatarjouksista on kokonaistaloudellisesti edullisin? Mikä olisi sopiva maturiteetti ja korkosidonnaisuus? Onko nyt oikea hetki lisätä kiinteän koron osuutta? Suojataanko vain nykyisiä lainoja vai pitäisikö miettiä myös tulevien investointitarpeiden rahoituksen korkoriskin ottamista mukaan tarkasteluun?
Elämmekö kuplassa – rahaa painetaan pää märkänä
”Ovatko keskuspankit vihdoin keksineet ratkaisun ongelmiin Kreikan velkakriisistä Deutsche Bankiin ja USA:n alijäämistä kansallisiin rahoitusvajeisiin?” Tuskin – elämme tällä hetkellä kuplassa, joka väistämättä poksahtaa rikki ennemmin tai myöhemmin.
Mitä meidän tulisi tiedostaa rahan painamiseen liittyen? Lue blogimme ja ota selvää!
Miksi kunnalla, kaupungilla tai yrityksellä tulisi olla laadukas korkoriskistrategia?
Mitä hyötyä on korkoriskistrategiasta? Mikä sen arvo on? Onko asia edes ajankohtainen, kun korot ovat alhaalla ja lyhyet korot jopa selvästi miinuksella? Eihän kukaan odota korkojen nousevan!
Kyllä, korot ovat historiallisen alhaisella tasolla, mutta samaan aikaan….
Keskuspankit jatkavat ennätysmäistä elvytystä ja inflaatio on nousussa - pitääkö huolestua?
Operandi Oy:n seniorikonsultti Jan Holmberg summaa viikon blogissamme keskuspankkien ennätysmäistä elvytystä.
”Massiivinen rahan määrän kasvattaminen on johtanut osakekurssien sekä raaka-ainehintojen voimakkaaseen nousuun.”
Lue blogistamme lisää.
Katsaus menneeseen – uskolla ja tarmolla tulevaan!
”Kuten tiedämme vuosi 2020 oli haastava monelle toimijalle eri aloilla. Asiakkaillemme tärkeissä valuutta- ja korkoriskikysymyksissä suunnitelmallisuuden merkitys korostui entisestään.”
– Hannu Penttinen, Operandi Oy:n toimitusjohtaja
Lue toimitusjohtajamme katsaus vuodesta 2020 ja siitä mitä tältä vuodelta on odotettavissa.
Ketkä syövät salaa katteistasi? | osa 1
Rahoitusriskien hallinta on paljon muutakin kuin yksittäisiä päätöksiä siitä suojaudutaanko tietyiltä riskiosakokonaisuuksilta ja milloin se tehdään. Lue lisää valuuttariskien hallinnan prosesseista sekä vinkeistä katelaskennan tehostamiseksi.
Blogisarjassa rahoitusriskien hallinnan rautainen ammattilainen Hannu Penttinen käy läpi rahoitusriskien tärkeimpiä osa-alueita.
Ketkä syövät salaa katteistasi? | osa 2
Kovin harva yritys tekee vain muutaman valuuttamääräisen kaupan vuodessa. Mikäli liiketoimintaan sisältyy valuuttariskiä, ilmenee se monesti kappalemääräisesti vähintään kymmeninä, ellei satoina eri kauppoina. Nämä kaupat puolestaan ovat syntyneet isoista määristä tarjouksia, tilauksia ja ennustettuja volyymeja. Tämän kokonaisuuden hallinta ei ole aina helppoa. Siksi onkin tärkeää, että yrityksessä on tarvittaessa asiantuntijan avulla käyty läpi valuuttavolyymien syntyyn vaikuttavat tekijät.